Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012

Μουσική Παιδεία και Δημοκρατία στην Κλασική Αθήνα
16/03/2012 - 01/09/2012

Η μουσική ως στοιχείο παιδείας, που ενδυναμώνει τους θεσμούς της δημοκρατίας και της συμμετοχής στα κοινά, αποτελεί το θέμα της έκθεσης «Μουσική Παιδεία και Δημοκρατία στην Κλασική Αθήνα», που φιλοξενείται, από το ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Από την εποχή της κλασικής Αθήνας πίστευαν ότι ο τρόπος εκτέλεσης της μουσικής ακολουθεί αλλά και επηρεάζει τους νόμους του κράτους, καθώς και την εξέλιξη της κοινωνικής ζωής.
Η έκθεση διαμορφώνεται σε τρεις ενότητες: η πρώτη ενότητα παρουσιάζει τους ήρωες Θησέα, Ηρακλή, Αχιλλέα και Πάρη ως πρότυπα του μορφωμένου μουσικά ήρωα, στη συνέχεια τη μουσική εκπαίδευση των νέων ως συστατικό της διαμόρφωσης του μελλοντικού Αθηναίου πολίτη, και τέλος τη μουσική συνοδεία κατά τη σωματική άσκηση.
Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στις εκδηλώσεις του δήμου, όπου συμμετέχουν οι νέοι της πόλης στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές όπως τα Παναθήναια και τα Μεγάλα Διονύσια, μουσικούς αγώνες και το θέατρο. Η τρίτη ενότητα παρουσιάζει τον μουσικά μορφωμένο Αθηναίο αλλά και τη μορφωμένη Αθηναία.
Οι ενότητες αναπτύσσονται μέσα από κείμενα, εκμαγεία αρχαίων ευρημάτων τουΕθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα, φωτογραφικές αναπαραγωγές εικονογραφικού υλικού από πολλά μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα από τον μελετητή-ερευνητή της αρχαίας ελληνικής μουσικής Παναγιώτη Στέφο, εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ του Υπουργείου Παιδείας, δύο διαδραστικές εκπαιδευτικές εφαρμογές και, τέλος, πιθανές αποδόσεις αρχαίας ελληνικής μουσικής.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα λειτουργήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές.
Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η καθηγήτρια Αλεξάνδρα Γουλάκη -Βουτυρά, υπεύθυνη του αρχείου Μουσικής Εικονογραφίας και Φιλολογικών Πηγών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Την έκθεση συνοδεύει εικονογραφημένος οδηγός.
Το κοινό θα μπορεί να προσέρχεται στον εκθεσιακό χώρο από Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 - 21:00, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή από τις 10:00 - 15:00.
Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ η έκθεση θα παραμείνει κλειστή όλες τις επίσημες αργίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...