Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010

Αθέατος Κόσμος

Ενδεχομένως πολλοί δεν έχουν ενημερωθεί αρκετά για αυτόν τον φρικτό πόλεμο που διεξάγεται στα δάση του Κογκό, μέσα στην καρδιά της Αφρικής. Μιας και περνάμε στην φάση της Νέας Σελήνης ίσως είναι ενδιαφέρον να περάσουν και αυτού του είδους οι πρακτικές και γεγονότα από την σκέψη και την συνείδησή μας. Το κρίσιμο σημείο εδώ είναι η έμμεση συμμετοχή μας στα ωφελήματα. Οι πρώτες ύλες και στη συνέχεια τα εμπορεύματα που απολαμβάνουμε έχουν χαμηλή τιμή γιατί είναι προϊόντα ληστείας που παίρνει τη μορφή ακόμη και εμφυλίου πολέμου. Πολύ συχνά λησμονούμε ότι το επίπεδο ζωής που απολαμβάνουμε στη Δύση είναι προίόν συλλογικής προσπάθειας. Και για το κακό και για το καλό.  Συλλογικά δεν είμαστε αθώοι. Και εδώ ξεκινάει η πνευματική μας ευθύνη.To να ζητάς από τον κόσμο, να καταναλώνει λιγότερο, για να προστατεύσει το περιβάλλον, μάλλον προς το παρόν, ακούγεται σε παγκόσμια εμβέλεια, ως μια καλοπροαίρετη ευχή.
Το να ζητάς να μην πετάνε έτσι για το τίποτε το κινητό τους τηλέφωνο, για να πάρουν καινούργιο, μοιάζει παλιομοδίτικο μήνυμα και μάλλον χαμογελούν με την πρότασή σου.
Αν τους φέρεις όμως στα μάτια τους ένα σκοτωμένο γορίλα, ένα πληγωμένο παιδί, μια βιασμένη κοπέλα, ίσως καταλάβουν, ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλοϊκά.
Εσύ ανυποψίαστος  μπαίνεις στο μαγαζί κι αγοράζεις το τελευταίο i-phone. Όμως για να έρθει αυτό το διαβολικό μηχανηματάκι στα χέρια σου, κάποια άλλα, μαύρα χέρια έχουν τραβήξει εκεί στο Κονγκό, το ζόρι.
Δηλαδή για να εξαχθεί το ταντάλιο (coltan), ένας διαρκής σιωπηλός πόλεμος μαίνεται, με χιλιάδες απώλειες από ανθρώπινες και ζωικές υπάρξεις.
Θα ήταν σκληρό, Σάββατο βράδυ, μέσα στην τρελή χαρά της εξόδου, να θυμίσω το τι συμβαίνει γιʼ αυτό το δραματικό γεγονός, εκεί πέρα στην Αφρική. Όμως τα μαντάτα, που μου έρχονται από κείνα  τα μακρινά μέρη, δεν με αφήνουν στην νιρβάνα μου.
Πώς να το ξεπεράσεις αδιάφορα, αν έχεις λίγο ανθρωπιστική τσίπα; Διότι βρέθηκαν ακόμη 300 σφαγμένοι άμαχοι στο ανατολικό Κονγκό και εντοπίστηκαν άλλοι 14 σκοτωμένοι γορίλες, για χατίρι του coltan!
Πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες, έχουν εγκαταλείψει την εν λόγω περιοχή, για να επιζήσουν της εξόντωσης, που επιβάλλεται από τοπικούς ηγετίσκους και ιδιωτικούς στρατούς, που προσπαθούν να ελέγξουν τα μεταλλεία τουcoltanTo εν λόγω υλικό, είναι το βασικό στοιχείο, για να κατασκευαστούν τα κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.  Ένα χιλιόγραμμο στοιχίζει στην αγορά 600 δολ. Αυτά τα κέρδη είναι τεράστια, αν αναλογιστούμε, ότι ένας κονγκολέζος εργάτης, κερδίζει 10 δολ. το μήνα!
Λοιπόν, πριν σας πείσει η διαφήμιση της κινητής τηλεφωνίας, για την φτηνή και βολική σύνδεση, για τα προνομιακά πακέτα υπηρεσιών, σκεφτείτε, ότι για να έχεις το δικό σου μήνυμα γρήγορα και καθαρά, κάποιοι άλλοι έφυγαν από τη ζωή ετούτη για χάρη μας.
Είναι οι αθέατοι μάρτυρες, της ευημερίας μας.
Love is the solution to everything.
Nα αντιστέκεσαι στην κακή διάθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...