Τρίτη, 13 Απριλίου 2010

"Η άλλη πλευρά της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής "

" Ενώ τους τελευταίους μήνες τα θέματα που κυριαρχούν στην ελληνική επικαιρότητα είναι λυπητερά και παρόλο που τα θετικά αποτελέσματα πολιτικών των ελληνικών κυβερνήσεων σπανίζουν στις μέρες μας, μία πολύ σημαντική έκβαση στον τομέα τις ελληνικής εξωτερικής πολιτικής δεν προβλήθηκε, δυστυχώς, στην σωστή της διάσταση...
Αναφέρομαι στην απελευθέρωση του Αθανάσιου Λερούνη που είχε απαχθεί από Ταλιμπάν στην περιοχή Τσιτράλ του βορειοδυτικού Πακιστάν, κοντά στη μεθόριο με το Αφγανιστάν.

Έπειτα από σημαντικές διπλωματικές προσπάθειες σε ένα ασταθές περιβάλλον και με απαγωγείς τους γνωστούς σκληροτράχηλους Αφγανούς Ταλιμπάν – με τους οποίους ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τα βγάζουν πέρα και που το περασμένο χρόνο είχαν στείλει σε κομμάτια έναν Πολωνό που είχαν απαγάγει στο Πακιστάν – η επιτυχία για την Ελλάδα είναι μεγάλη.

Ύστερα από επτά μήνες δύσκολων και επίμονων διπλωματικών προσπαθειών, τόσο στο Πακιστάν όσο και στο Αφγανιστάν, από τον ειδικό απεσταλμένο του Πρωθυπουργού κ. Δ. Δόλλη και τον Έλληνα πρέσβη στο Ισλαμαμπάντ κ. Π. Μαυροειδή, η Ελλάδα κατάφερε – εκεί που πολλοί έχουν αποτύχει – να σώσει μια ανθρώπινη ζωή από τα χέρια των Ταλιμπάν.

Εκτός από αυτή τη σπουδαία επιτυχία για την Ελλάδα, θα ήθελα να σταθώ στο γεγονός ότι, σε μια περίοδο σημαντικών μισθοδοτικών περικοπών και παρόλο που όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας λόγω της τελευταίας 48ωρης απεργίας, υπάρχουν άτομα που με υψηλή αίσθηση του καθήκοντος δουλεύουν σκληρά για το καλό της Ελλάδας και των πολιτών της, εκπροσωπώντας τη χώρα και υπερασπίζοντας τα εθνικά συμφέροντα κάτω από δύσκολες συνθήκες όπως στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν,. Παράλληλα, θύμισαν στους «αρμοδίους» ότι η διπλωματία δεν είναι μόνο δεξιώσεις και καλοπέραση σε Λονδίνο, Βρυξέλλες, Παρίσι, Ν. Υόρκη αλλά ότι οι έλληνες διπλωμάτες, παρά τα πενιχρά μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, είναι ικανοί- εργαζόμενοι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητος- να φέρουν σε πέρας δύσκολες αποστολές. Οι δηλώσεις του Αθανάσιου Λερούνη για την ελληνική διπλωματία ,στους δημοσιογράφους που τον ανέμεναν στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, αποτελούν ίσως την καλύτερη απάντηση σε όσους επιχειρούν , το τελευταίο διάστημα την απαξίωση της."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...