Παρασκευή, 9 Απριλίου 2010

Γλίτωσε από την κόλαση των Ταλιμπάν

Μετά από επτά μήνες ομηρίας στα χέρια των Ταλιμπάν ο Ελληνας δάσκαλος Θανάσης Λερούνης αναπνέει πάλι τον αέρα της ελευθερίας. Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ο 56χρονος εκπαιδευτικός που είχε απαχθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στο βορειοδυτικό Πακιστάν απελευθερώθηκε από τους απαγωγείς του και πλέον βρίσκεται υπό την προστασία των πακιστανικών αρχών ασφαλείας.

Ο Θανάσης Λερούνης, εκπαιδευτικός και πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ελληνες Εθελοντές», είναι καλά στην υγεία του και σήμερα αναμένεται να μεταφερθεί από την περιοχή Τσιτράλ, όπου αφέθηκε ελεύθερος, στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ και στην ελληνική πρεσβεία. Για την απελευθέρωση του Ελληνα δασκάλου χρειάστηκαν πολύμηνες και λεπτές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα, το Πακιστάν και τους Ταλιμπάν της περιοχής του Νουριστάν, οι οποίες κρατήθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Από ελληνικής πλευράς την υπόθεση χειρίστηκε ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, με ειδικό απεσταλμένο τον πρέσβη επί προσωπικοτήτων Δημήτρη Δόλλη.


ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
Μιλώντας στην «Espresso» από το Ισλαμαμπάντ, όπου βρίσκεται από τη Δευτέρα του Πάσχα, ο κ. Δόλλης δήλωσε ότι «ύστερα από μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων καταφέραμε να έχουμε κάτι θετικό». Οπως ανέφερε ο Ελληνας πρέσβης, αργά το βράδυ της Τετάρτης ενημερώθηκε από τις πακιστανικές αρχές ότι έχουν τον κ. Λερούνη στα χέρια τους και επικοινώνησε μαζί του το πρωί της Πέμπτης. «Ο Θανάσης αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Τσιτράλ, είναι καλά στην υγεία του και λόγω καιρού δεν μπορέσαμε να τον φέρουμε στο Ισλαμαμπάντ. Περιμένω αύριο (σ.σ.: σήμερα) οι πακιστανικές αρχές να μπορέσουν να προσγειωθούν εκεί και να τον έχουμε στην πρεσβεία» είπε ο Ελληνας διπλωμάτης.

Ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Ελληνα δασκάλου οι απαγωγείς απαιτούσαν να αφεθούν ελεύθεροι τρεις πολέμαρχοι Ταλιμπάν που κρατούνται στο Πακιστάν, αλλά και την καταβολή λύτρων. Τελικά φαίνεται πως δεν πέτυχαν τίποτα από τα δύο. Οπως δήλωσε στην «Espresso» ο κ. Δόλλης, για την απελευθέρωση του Θανάση Λερούνη δεν πληρώθηκε «ούτε ένα ευρώ», ενώ ο κυβερνήτης της περιοχής Τσιτράλ, Ραχματουλάχ Βαζίρ ανέφερε σε διεθνή ΜΜΕ ότι «κανένα αίτημα των απαγωγέων δεν ικανοποιήθηκε».

Ο Ελληνας εκπαιδευτικός έμεινε στα χέρια των Ταλιμπάν ακριβώς επτά μήνες. Η απαγωγή του σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης 8 Σεπτεμβρίου 2009 στο χωριό Μπρουν της κοιλάδας Μπουμπουρέτ στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Ενοπλοι μασκοφόροι εισέβαλαν στο πολιτιστικό κέντρο των Καλάς, όπου διέμενε, και αφού εξουδετέρωσαν τους αστυνομικούς-φρουρούς του τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν σε άγνωστη κατεύθυνση.


ΟΙ ΚΑΛΑΣ

Το πολιτιστικό κέντρο των Καλάς είναι δημιούργημα του Θανάση Λερούνη και των υπόλοιπων «Ελλήνων Εθελοντών», που εδώ και χρόνια αγωνίζονται για την υποστήριξη της ορεσίβιας φυλής με τις ελληνικές ρίζες που ζει στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Οι Καλάς δηλώνουν απόγονοι των στρατιών του Μεγάλου Αλεξάνδρου και διατηρούν ακόμη και σήμερα πανάρχαια ήθη και έθιμα. Πριν από δεκαπέντε χρόνια ο κ. Λερούνης έθεσε ως στόχο ζωής τη διάσωση και την προβολή του πολιτισμού τους και το 2001 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο χωριό Μπρουν στην κοιλάδα των Καλάς. Με κινητήρια δύναμη τον Ελληνα δάσκαλο και με την οικονομική βοήθεια της «Hellenic Aid» του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι «Ελληνες Εθελοντές» έχουν πραγματοποιήσει πολλά προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας και υποστήριξης, όπως σχολεία, δεξαμενές πόσιμου νερού, συστήματα ύδρευσης οικισμών. Από τα σημαντικά επιτεύγματά τους είναι η δημιουργία του πολιτιστικού κέντρου των Καλάς, το οποίο στεγάζει το σχολείο καλασικής παράδοσης, αίθουσες σεμιναρίων, κέντρο μελέτης και έρευνας της παράδοσης κ.ά.

Ο Θανάσης Λερούνης είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους Καλάς, γι' αυτό και μετά την απαγωγή του πραγματοποίησαν μεγάλη διαδήλωση ζητώντας την απελευθέρωσή του.


ΣΤAΘHΣ ΔΕΛHΓIΩΡΓHΣ

http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=2&catid=1&artid=1176753

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...