Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2010

Η ισονομία μία χαμένη αξία…


Στην κοινωνία του σήμερα περισσότερο από ποτέ η λέξη ισονομία χρησιμοποιείται μόνο και μόνο για να καλύψουν οι «παροικούντες στην Ιερουσαλήμ» που ρυθμίζουν την ζωή των κοινωνιών την πρακτική ανισότητας που εφαρμόζουν σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής δράσης, ενώ ως αξία έχει χαθεί…
Η καθιέρωση της ημέρα της γιορτής της μητέρας καθώς και των άλλων παρόμοιων επετείων είναι απόρροια της ανάγκης η αξία της ισονομίας να αποτελέσει κώδικα συμπεριφοράς της παγκόσμιας κοινωνίας.
Το γεγονός ότι μέσα από μία επέτειο αναδεικνύεται η έλλειψη της εφαρμογής του αυτονόητου, δηλαδή του δικαιώματος της επιβίωσης μέσα από την αξιοποίηση των στοιχείων που διαθέτεις ως προσωπικότητα, δείχνει πως ο πολιτισμένος κόσμος του 21ου αιώνα ζει με κανόνες ζούγκλας.
Δεν μπορεί να υπάρχει διαχωρισμός επαγγελμάτων σήμερα όπου ένας άντρας επειδή είναι άντρας έχει ανέλιξη μόνο και μόνο γι’ αυτό τον λόγο άσχετα με τα προσόντα του.
Δεν μπορεί μία γυναίκα να κάνει καριέρα  επαγγελματική  ανεξαρτήτως των δυνατοτήτων που τα στοιχεία της προσωπικότητάς που διαθέτει της δίνουν.

Δεν μπορεί να παίζει ρόλο ο φίλος ή φίλη στα κέντρα εξουσίας και αποφάσεων για να πάρεις μία θέση διευθυντική, η μία θέση στην παραγωγική μηχανή του κράτους χωρίς να το αξίζεις.
Δεν μπορεί το μέσον ακόμα και σήμερα, σε μικρότερο ίσως βαθμό, να καθορίζει το αν θα μπορέσεις να έχεις ένα μεροκάματο για να ζήσεις ή όχι.
Στην ευνομούμενη κοινωνία του σήμερα η αξία της ισονομίας είναι προς αναζήτηση όπως ήταν και πριν από αιώνες, γεγονός που σημαίνει ότι τα βήματα που έχουν γίνει προόδου δεν έχουν ακόμα καταφέρει!!! να την εντάξουν στους κανόνες συμπεριφοράς τους απέναντι στα μέλη τους  ως πρακτική γιατί ως έννοια συνεχώς κακοποιείται … αφού χρησιμοποιούν τον όρο σε καταστάσεις που επιβιώνει η πραγματικότητα της ανισότητας και της ανομίας.
Η χαμένη αξία της ισονομίας είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να επιστρέψει στην καθημερινότητά μας για να πάψουμε να γιορτάζουμε επετείους που αναδεικνύουν την ύπαρξη της αδικίας και της καταπάτησης της αξίας των ανθρώπινης προσωπικότητας.   
Παναγιώτης Παυλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...