Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010

Η Αμερικανίδα που θυσιάστηκε για την Παλαιστίνη


Στις 10 Μαρτίου, στη Χάιφα, θα γίνει τελικά η δίκη για τον φόνο της Αμερικανοεβραίας Ρέιτσελ Κόρι, ύστερα από πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η 23χρονη τότε ακτιβίστρια από την Ολυμπία της Ουάσιγκτον, είχε καταπατηθεί από τις μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, στην προσπάθειά της να γίνει μέρος της ανθρώπινης ασπίδας που θα έσωζε τα σπίτια των Παλαιστινίων.
Το επίσημο πόρισμα των ισραηλινών αρχών τότε μιλούσε για ατύχημα με δική της ευθύνη, γιατί αθέατη από τον χειριστή του μηχανήματος και πίσω από έναν λόφο ερειπίων καταπλακώθηκε από όγκο τσιμέντου που έπεσε.
Οι τρεις Βρετανοί και ο ένας Αμερικανός -όλοι τους ειρηνιστές ακτιβιστές της ομάδας International Solidarity Movement, στην οποία ανήκε και η Ρέιτσελ- κατέθεσαν πως η Κόρι είχε μείνει γονατιστή μπροστά στην μπουλντόζα και σηκώθηκε όταν την πλησίασε. Αρνήθηκε να υποχωρήσει, ήταν ορατή, φορούσε μάλιστα φωσφορίζον γιλέκο εργασίας και το πλήθος φώναζε στον οδηγό να σταματήσει. Αυτός την πάτησε και όταν το όχημα βρέθηκε από πάνω της έκανε όπισθεν με το τεράστιο φτυάρι του οχήματος κατεβασμένο, αποτελειώνοντάς την.
Οι σύντροφοί της και μάρτυρες στο περιστατικό είχαν εκδιωχθεί και τους είχε μέχρι τώρα απαγορευθεί η είσοδος στο Ισραήλ και ο στρατός είχε επανειλημμένα κάνει έφοδο στα γραφεία του Κινήματός τους στη Ραμάλα. Ο γιατρός στα χέρια του οποίου πέθανε δεν έλαβε άδεια να βγει από τη Γάζα για να καταθέσει στη δίκη, στην οποία οι γονείς μηνύουν το υπουργείο Εθνικής Αμυνας του Ισραήλ, ζητώντας ταυτόχρονα να μάθουν αν ήταν εξ αμελείας ή εκ προθέσεως φόνος.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, Αμπου Χουσεΐν (ειδικού σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ), οι καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων και ακτιβιστών συμφωνούν στο ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες θα μπορούσαν απλώς να συλλάβουν τη Ρέιτσελ ή να την απομακρύνουν από την περιοχή χωρίς να κινδυνεύσει καθόλου.
Τα ημερολόγια της νεκρής Ρέιτσελ μετατράπηκαν στο θεατρικό έργο «Το όνομά μου είναι Ρέιτσελ Κόρι» το 2005. Πρωτανέβηκε στο Royal Court Theater του Λονδίνου με τεράστια επιτυχία και βραβεύτηκε με τα Londons Theatergoer's Choice Awards, «Καλύτερης παράστασης», «Καλύτερης σκηνοθεσίας» και «Καλύτερης Σόλο Ερμηνείας». Παίχτηκε από την Αγγλία και την Αμερική, μέχρι την Αυστραλία, το Μεξικό αλλά και το Ισραήλ, ενώ οι παραστάσεις σε Νέα Υόρκη, Μαϊάμι και Τορόντο ακυρώθηκαν από φόβους πολιτικών αντιποίνων.
Στην Ελλάδα παίζεται από τα τέλη Ιανουαρίου και μέχρι τις 27 Απριλίου στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου (Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15) σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου με τις Δήμητρα Σύρου και Μάρω Αγρίτη επί σκηνής. Το βιβλίο «Το όνομά μου είναι Rachel Corrie» μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Αιώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...