Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010

Περιβάλλον—απληστία—προστασία


Γράφει ο Παναγιώτης Παυλόπουλος
Η ανάληψη πρωτοβουλιών σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αυτή «της ώρας της γης», για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων του πλανήτη πάνω σε θέματα προστασίας του κοινού περιβάλλοντος, δείχνει πως πλέον έχει φθάσει η ώρα μηδέν με ευθύνη όλων μας...
Φυσικά ο πρώτοι υπεύθυνοι είναι οι ισχυροί της γης και σε δεύτερη φάση οι εξουσίες των κρατών που είχαν την μέριμνα για τον καθορισμό των κανόνων συμπεριφοράς της ανθρώπινης παρέμβασης στο χώρο που ζούμε.
Για μία ακόμη όμως φορά αποδεικνύεται, πως ο ανθρώπινος παράγοντας έδρασε και δρα  καταστροφικά, ακόμα και για το ίδιο το σπίτι του…, αφού η κάθε ενέργεια του έχει ως κύριο συστατικό την απληστία…
Ένα στοιχείο το οποίο τον ωθεί να βλέπει μόνο το σήμερα και τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει από αυτό, χωρίς να ενδιαφέρεται αν η προσπάθειά του αυτή αύριο θα του φέρει περισσότερα προβλήματα από όσα τα κέρδη που θα αποκομίσει.
Πυρηνικές δοκιμές, αλλαγή φυσικής ροής ποταμών και ρευμάτων, κατασκευή οικοδομών σε δάση, μπαζώματα ρεμάτων για την δημιουργία πόλεων, σπίτια πάνω στην άμμο, είναι μερικά από τα δείγματα της αλόγιστης ανθρώπινης συμπεριφοράς προς το περιβάλλον.
Και όλα αυτά γιατί διακαής πόθος της παγκόσμιας κοινωνίας ήταν πως θα προσαρμόσει το περιβάλλον στις ανάγκες τις δικές της και όχι το πώς η ζωή των μελών της θα συμβαδίζει με τους νόμους της φύσης.
Τα αποτελέσματα οδυνηρά αφού με βάση την επιστημονική έρευνα, επιταχύνεται ο θάνατος του πλανήτη…και μέρα με την μέρα τα φαινόμενα φυσικών καταστροφών μεταλλάσσονται και γίνονται συνεχώς ποιο έντονα και επικίνδυνα.
Το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος  αναδεικνύεται πλέον από μόνο του ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στο οποίο θα πρέπει  η διεθνή κοινότητα να έχει συνεχώς καρφωμένο το βλέμμα της.
Γίνεται σαφές λοιπόν πως θα πρέπει τέτοιες πρωτοβουλίες σαν και αυτή της εξοικονόμησης της ενέργειας να πάρει την μορφή θεσμού και να επεκταθεί σε όλους τους τομείς δράσεις της κοινωνίας. Από εμάς πλέον εξαρτάται καθαρά το αν θα μπορέσουμε να κόψουμε τον ρυθμό με τον οποίο οι αρνητικές επιπτώσεις από την ανθρώπινη συμπεριφορά  διαβρώνουν τον πλανήτη.
Την τελευταία δεκαετία αυτό έχει γίνει κατανοητό από όλους και για αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα είναι το πρώτο που μπαίνει κάθε φορά ως θέμα συζήτησης στην ατζέντα των συναντήσεων των ισχυρών. Παράλληλα αποτελεί βασικό κανόνα συμπεριφοράς της οποιαδήποτε επενδυτικής δραστηριότητας σε όλα τα μέρη του κόσμου.
Τώρα τρέχουμε ως παγκόσμιοι πολίτες να προλάβουμε τις καταστροφικές συνέπειες που προκάλεσε η δική μας συμπεριφορά στο ίδιο μας το σπίτι.
Αγνοήσαμε με προκλητικό τρόπο τις προειδοποιήσεις  που κατά καιρούς γίνονταν εμφανή από τις κλιματολογικές αλλαγές που η επιστημονική έρευνα έφερνε στην επιφάνεια.
Ξεχάσαμε ότι η φύση  εκδικείται…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...