Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010

Η κατάθλιψη οιωνός για το Πάρκινσον...

Η καταθλιπτική συμπεριφορά σχετίζεται με το Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη από επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η θεραπευτική αγωγή που ακολουθούν άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη αυξάνει τις πιθανότητες για την εκδήλωση Πάρκινσον μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι πολλές επιστημονικές μελέτες παρουσίασαν στοιχεία που συσχετίζουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης με την ασθένεια του Πάρκινσον, δεν κατάφεραν να ξεκαθαρίσουν αν επρόκειτο για σχέση αιτίας αιτιατού ή αν ευθυνόταν κάποιος ανεξάρτητος παράγοντας.

Για τις ανάγκες της νέας έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν 999 εθελοντές που έπασχαν από Πάρκισον και τους οποίους κατάφεραν να εντοπίσουν μέσω ιατρικών αρχείων της περιόδου 1995 – 2001.

Όπως αποδείχτηκε, οι εθελοντές που στο παρελθόν είχαν ακολουθήσει φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψη παρουσίαζαν αυξημένες πιθανότητες για Πάρκινσον, σε αντίθεση με εκείνους που δεν έπασχαν ποτέ από κατάθλιψη.

Έπειτα από εντατική ερευνητική μελέτη οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες για Πάρκινσον ήταν ακόμα μεγαλύτερες για τα άτομα στα οποία είχαν χορηγηθεί αντικαταθλιπτικά χάπια τα προηγούμενα δυο χρόνια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ. Αλόνσο, τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης εμφανίζοντας ταυτόχρονα κινητικά προβλήματα, θα πρέπει να υποβληθούν σε περαιτέρω εξετάσεις δεδομένου ότι έχουν εμφανίσει τα πρώτα σημάδια της ασθένειας Πάρκινσον.

Litsa Theodorou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...