Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

Δίκη βιασμού κατά συρροή σήμερα 22 Μαρτίου

Τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, γίνεται δίκη για βιασμό κατά συρροή, με κατηγορούμενο Έλληνα πολίτη ηλικίας σήμερα 56 ετών, ο οποίος κατηγορείτα ότι είχε βιάσει 4 τουρίστριες το 2005, σε διαφορετικούς χρόνους, βάζοντάς τους το υπνωτικό «stilnox» σε τροφή ή ποτό, οπότε αυτές περιέρχονταν σε κατάσταση αναισθησίας ή αδυναμίας για αντίσταση». Μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε, ίσως, «δράκο». Οι γυναίκες που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους και είχαν όλες καταγγείλει το βιασμό τους στην αστυνομία σε διαφορετικούς χρόνους, είναι μια Δανέζα, δύο Αυστραλέζες και μια Καναδέζα. Τότε είχαν γίνει και δημοσιεύματα στον Τύπο, αλλά εμείς, κακώς, δεν οργανώσαμε αλληλεγγύη.
Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών στην ποινή της πρόσκαιρης κάθειρξης 5 ετών το Φεβρουάριο του 2007, για το βιασμό της Δανέζας, η οποία τότε ήταν 19 ετών και παρθένα,. Αφού είχε εκτίσει ήδη προφυλάκιση 1 έτος και 5 μήνες, η ποινή επιβλήθηκε με ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρι την έφεση, η οποία θα γίνει τον Ιούνιο.

Η δίκη διαχωρίστηκε για τις άλλες τρεις, και έχουν γίνει φοβερές παραλείψεις από μεριάς της ελληνικής δικαιοσύνης, με παράλειψη ή λάθος κλητεύσεις και διάφορα άλλα. Το ελληνικό κράτος δεν πληρώνει τα έξοδα μετάβασής τους στην Ελλάδα, αλλά υποτίθεται ότι θα τις αποζημιώσει εκ των υστέρων. (σημαντικό αίτημα για να το στηρίξουμε). Οι πρεσβείες έχουν δείξει ένα ενδιαφέρον, αλλά όχι αυτό που πρέπει, όπως ενημερωθήκαμε.

Οι δύο από αυτές θα έρθουν για τη δίκη που ξεκινάει τη Δευτέρα, η τρίτη κοπέλα (δηλαδή η μια από τις δύο αυστραλέζες) δεν θέλει να ξέρει τίποτα, θέλει να το ξεχάσει όπως λέει, έχει στο μεταξύ παντρευτεί και λοιπά. Άρα θα είναι οι δύο.
Πιστεύω ότι είναι απολύτως απαραίτητο να στηρίξουμε ως γυναικείες οργανώσεις και να βγάλουμε μια ανακοίνωση στην οποία να επαινούμε τις γυναίκες που έχουν το σθένος και την αποφασιστικότητα να κάνουν τόσο μεγάλα ταξίδια (η μία για τρίτη φορά), να πληρώνουν λεφτά και να υποστούν το ψυχικό κόστος που γνωρίζουμε, στα δικαστήρια, για να υπερασπιστούν την αξία της αυτοδιάθεσης του σώματός τους και να καταδικάσουν το βιαστή τους. Επίσης αν εμπλακούμε ως οργανώσεις, θα βοηθήσουμε την υπόθεση της αποζημίωσής τους από το ελληνικό κράτος, και θα δημιουργήσουμε ένα προηγούμενο (φυσικά δεν είναι το πρώτο) ότι οι ελάχιστοι βιασμοί που φθάνουν σε ακροατήρια πρέπει τουλάχιστον να αποδίδουν δικαιοσύνη για τα θύματα αυτής της φρικτής πράξης. Παράλληλα τα θύματα και οι δικηγόροι υπεράσπισης θα ξέρουν ότι τα θύματα έχουν κοινωνική στήριξη και δεν είναι μόνες.

Η μια από τα θύματα Natalie Karneef (δημοσιογράφος στο καναδέζικο CBC) έχει δημόσιο blog για το θέμα: http://athensrapetrial.blogspot.com/

Τις κοπέλες που αρχικά δεν είχαν δικηγόρο και με δυσκολία προχώρησαν στη δικαστική δίωξη, τώρα υποστηρίζει νομικά το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, το οποίο και με ενημέρωσε για την υπόθεση.
Η δίκη είναι Δευτέρα 22 Μαρτίου, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, πρώην Σχολή Ευελπίδων, κτίριο 13, Ισόγειο, στις 9 το πρωί.

Ας κάνουμε μια προσπάθεια να είμαστε εκεί όσο το δυνατόν περισσότερες. Επίσης εγώ θα προσπαθήσω να δω τις κοπέλες την Κυριακή, όποια θέλει να έρθει σε επαφή μαζί μου, στο τηλ. 6973-035796.

Περιττό να πούμε ότι ο βιαστής, όπως πάντα οι βιαστές, έχει συνήγορο γυναίκα, η οποία κάνει λυσσασμένες προσπάθειες απ’ ότι διαβάσαμε στο επίσημο κείμενο της πρώτης καταδίκης του βιαστή «Πρακτικά και Απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών» της 27 Φεβρουαρίου 2007, να παρεμποδίσει την διενέργεια της δίκης με συνεχείς ενστάσεις για τα τυπικά της διαδικασίας, με απώτερο στόχο, υποθέτουμε, να κουραστούν τα θύματα και να μην προχωρήσουν στη δίωξή του.

Σίσσυ Βωβού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...