Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010

Η γλυκόζη «τρέφει» τον καρκίνο...

Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν πώς η γλυκόζη -και γενικά τα σάκχαρα- τρέφουν τους κακοήθεις όγκους και συνεπώς παίζουν σημαντικό ρόλο στον καρκίνο. Η έρευνα τους μπορεί να φέρει στο φως νέα στοιχεία για την επίδραση της γλυκόζης σε άλλες ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

«Γνωρίζουμε από το 1923 ότι τα κύτταρα των καρκινικών όγκων απορροφούν και αξιοποιούν περισσότερη γλυκόζη από τα φυσιολογικά κύτταρα. Ελπίζουμε η έρευνα μας να αποκαλύψει που οφείλεται αυτό και να βρει τρόπους να ανασταλεί η ανάπτυξη των όγκων με την ελάττωση στην πρόσληψη γλυκόζης» επισημαίνει ο Don Ayer, ερευνητής στο Huntsman Cancer Institute και καθηγητής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο της Utah.


Χωρίς γλυκόζη σταματά η ανάπτυξη του καρκίνου.

Ο δρ. Ayer με τους συνεργάτες του βρήκαν ότι όταν μπλοκάρεται το αμινοξύ γλουταμίνη, επηρεάζεται η ικανότητα των κυττάρων να απορροφήσουν και να αξιοποιήσουν τη γλυκόζη.

Ουσιαστικά αν δεν υπάρχει διαθέσιμη γλουταμίνη, οι λειτουργίες του καρκινικού κυττάρου βραχυκυκλώνονται λόγω έλλειψης γλυκόζης και σταματά η ανάπτυξη του όγκου. Η πρόσφατη μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences και το επόμενο βήμα είναι η διερεύνηση της θεωρίας που έχουν αναπτύξει οι επιστήμονες για τον έλεγχο την πρόσληψης γλυκόζης από τα κύτταρα. Η επικρατέστερη εξ αυτών που μένει να δοκιμαστεί σε πειραματόζωα περιλαμβάνει την πρωτεϊνη MondoA και το γονίδιο TXNIP ως υπεύθυνους παράγοντες για τον έλεγχο της πρόσληψης γλυκόζης από τα καρκινικά κύτταρα.

Λίτσα Θεοδώρου.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...