Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2010

Η χαμένη αξιοπρέπεια… της κοινωνίας

Η βασικότερη αρχή για την οποία δημιουργήθηκαν οι κοινωνίες είναι η προστασία  των μελών της σε όλα τα επίπεδα  και η δημιουργία συνθηκών επιβίωσης  που θα διασφαλίζουν πρώτα την  παρουσία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε κάθε δράση που θα σημειώνεται.
Κάνοντας μία  αναδρομή στο πως μέχρι σήμερα εξελίσσεται ο θεσμός των κοινωνικών συνόλων θα διαπιστώσουμε ότι  πολλές φορές αντί να επιτύχει τον  σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε… οδήγησε στο αντίθετο άκρο.
Δηλαδή σε καταστάσεις  διαφθοράς, καταρράκωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, εξαθλίωσης προσωπικοτήτων, υποβάθμισης του ανθρώπινου είδους…
Και αυτό γιατί  έχασαν την ταυτότητά τους που  είχε ως κύριο χαρακτηριστικό να επιλέγει δραστηριότητες που είχαν ως επίκεντρο  τον άνθρωπο.
Τώρα αναπτύσσονται δράσεις που έχουν ως κύριο στόχο την αύξηση του κέρδους αδιαφορώντας για τις όποιες επιπτώσεις στον άνθρωπο… που δεν διστάζουν να τον στείλουν μέχρι και τον θάνατο για να μπορέσουν να έχουν το τελικό αποτέλεσμα που αυτοί θέλουν.
Η μεταστροφή αυτή της κοινωνίας γέννησε την ανάγκη για την δημιουργία θεσμών από την ίδια την βάση της κοινωνίας, από τους απλούς ανθρώπους δηλαδή, προκειμένου να καταβληθεί μία προσπάθεια επαναφοράς των κοινωνικών συνόλων στον αρχικό στόχο τους που δεν είναι άλλος από την προστασία του ανθρώπινου είδους.
Το εθελοντικό κίνημα είναι ένας από αυτούς τους παράγοντες που δημιουργήθηκε έξω  από την διοικητική δομή της κοινωνίας  και που  αποτελεί την κύρια αιχμή στην προσπάθεια ανάπτυξης δράσεων που έχουν πραγματικά στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.
Έχει αποδειχθεί ότι άνθρωποι που έχουν μέσα τους την φλόγα της εθελοντικής προσφοράς έχουν στην κυριολεξία σώσει την χαμένη αξιοπρέπεια των κοινωνιών.
Πρόσφατο παράδειγμα είναι οι έλληνες που έφθασαν  στην Αϊτή με έξοδα όχι από την ελληνικό κράτος, δηλαδή την διοίκηση του κοινωνικού συνόλου, αλλά ενός μέλους. Μίας επιχειρηματίας από την Θεσσαλονίκη που έσωσε το κύρος μίας ολόκληρης χώρας και θύμισε σε όλους μας γιατί είναι φτιαγμένες οι κοινωνίες.
Κάθε φορά που θέλει ένας άνθρωπος μία βοήθεια απευθύνεται στο εθελοντικό αίσθημα που έχουν οι συνάνθρωποί του προκειμένου να μπορέσει να έχει ένα ελάχιστο μέρος από αυτά που η ίδια η οργανωμένη κοινωνία έπρεπε  να του προσφέρει.
Αποτελεί πλέον  ανάγκη καθημερινότητας η ύπαρξη και η στήριξη τέτοιων κινημάτων που έχουν ως βασικό συστατικό την ανιδιοτελή και οικειοθελή προσφορά των ανθρώπων για να μπορέσουν οι κοινωνίες  να βρουν και πάλι την χαμένη τους αξιοπρέπεια.


Παναγιώτης Παυλόπουλος.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...