Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2010

Ο άνθρωπος… προορισμός προόδου και ευτυχίας…


Η μόνη δημιουργική δύναμη που υπάρχει πάνω σε αυτόν τον πλανήτη είναι ο άνθρωπος που με τις επιλογές τους και τις παρεμβάσεις του διαμορφώνει τον κόσμο και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει.
Ιδιαίτερα σημαντικό για την εποχή στην οποία ζούμε αλλά και για αυτή του μέλλοντος που εργαζόμαστε, είναι να μπορέσουμε να βρούμε ανθρώπους… και να αξιοποιήσουμε την δημιουργικότητα που βγαίνει μέσα από την ψυχή  και  τα συναισθήματα τους με την ελεγκτική παρέμβαση της γνώσης, της εμπειρίας και της σκέψης.
Εκείνο που σήμερα λείπει περισσότερο από κάθε τι άλλο είναι η ελεύθερη έκφραση της ανθρώπινης υπόστασης χωρίς την συμπεριφορά που επιβάλλουν οι κανόνες του συμφέροντος και της ιδιοτελούς αντιμετώπισης της καθημερινότητας. Δηλαδή η κάθε ενέργεια  που κάνουμε να μην  αποτελεί προϊόν σκέψης που έχει ως στόχο πάντα το προσωπικό όφελος.
Πρέπει με τα μάτια της ψυχής, την ακοή του συναισθήματος να αντιλαμβανόμαστε  αυτό που συμβαίνει γύρω μας και να προσπαθούμε να το βελτιώσουμε..
Επομένως οι κοινωνίες που θέλουν να προοδεύσουν και να ευτυχίσουν πρέπει να έχουν ως προορισμό τον άνθρωπο με την ουσιαστική σημασία της έννοιας της λέξης, αφού αποτελεί την αρχή και το τέλος της δημιουργικής ζωής σε αυτό τον κόσμο.
Θα πρέπει και εμείς να βγούμε στους δρόμους με το φανάρι της αλήθειας, της αγάπης, της αλληλεγγύης, της φιλευσπλαχνίας και να αναζητήσουμε ανθρώπους… όπως στην αρχαιότητα ο Διογένης, να τους βρούμε  και να τους κάνουμε μέλη της κοινωνίας μας προκειμένου  να δημιουργήσουμε ένα κόσμο που ο αδύνατος θα μπορεί να βρει καταφύγιο και βοήθεια για να γίνει δυνατός. Που ο φτωχός θα μπορεί να ακουμπήσει… για να ζήσει, όπου ο αδικημένος θα βρίσκει το δίκιο του.
Και μπορεί να υπάρχει ή άποψη ότι αυτά γίνονται μόνο στις ιδεατές κοινωνίες που δεν υπάρχουν αλλά είναι σίγουρο πως ή δύναμη του ανθρώπου και η θέλησή του μπορεί να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου τα στοιχεί αυτά  θα αποτελούν μία καθημερινή πραγματικότητα.
Παυλόπουλος Παναγιώτης.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...