Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2010

Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας

Το Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας ιδρύθηκε το 1997 από την Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση (Μη Κυβερνητική Οργάνωση), η οποία αποφάσισε να αφιερώσει τη δράση της στα «κοινωνικά αποκλεισμένα» παιδιά (παιδιά των δρόμων), παιδιά που ανήκουν σε μειονότητες, καθώς και παιδιά που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά, οικογενειακά προβλήματα, προβλήματα ρατσισμού και περιθωριοποίησης.
Το Κέντρο παρέχει τις υπηρεσίες του στα παιδιά, στους εφήβους και στους γονείς τους σε ένα ενοικιαζόμενο κτίριο στην περιοχή του Κολωνού, όπου λειτουργεί το Κέντρο Ημέρας για τα παιδιά, καθώς και το Κέντρο Οικογένειας, η Κοινωνική Υπηρεσία, η οποία στηρίζει τις οικογένειες των παιδιών.
Πρωταρχικός σκοπός του Κέντρου είναι τα παιδιά αυτά να ενταχθούν ομαλά και σταδιακά στο κοινωνικό σύνολο και κυρίως να αντιληφθούν ότι υπάρχουν κι άλλες επιλογές στη ζωή τους. 

Το Κέντρο λειτουργεί ως κέντρο μάθησης δίνοντας στα παιδιά ερεθίσματα, ώστε να αναπτύξουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και παράλληλα τα εξοικειώνει με τις αποδεκτές κοινωνικές συμπεριφορές και συνήθειες (υγιεινή – καθαριότητα – διατροφή – κτλ.), προετοιμάζοντας τα για τις απαιτήσεις και τις έννοιες της σχολικής λειτουργίας Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη σχολική υποστήριξη, με σκοπό να βοηθηθούν τα ίδια τα παιδιά στο σχολείο, και οι οικογένειες να καταλάβουν τις υποχρεώσεις του γονικού τους ρόλου καθώς και την αναγκαιότητα του σχολείου.
Το Κέντρο Οικογένειας (η Κοινωνική Υπηρεσία) είναι ένα κέντρο επίλυσης προβλημάτων, κοινωνικών, νομικών, υγείας, εκπαίδευσης και όχι μόνο. Απευθύνεται στα ενήλικα μέλη των οικογενειών, κυρίως στις μητέρες, προσφέροντας συμβουλευτική, παραπομπές κ.α.
Οι άνθρωποι του Κέντρου Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας ξέρουν ότι έχουν αναλάβει ένα δύσκολο έργο! Η προσπάθεια για σχολική ένταξη των παιδιών προϋποθέτει μια σύνθετη, επίμονη, εντατική και κουραστική καθημερινή προσπάθεια. Αυτό που μας πληγώνει είναι όταν ένα παιδί που με κόπο και προσπάθεια είχε ενταχθεί στο σχολείο, το πείθουν οι γονείς του να το εγκαταλείψει. Κάθε φορά που ένα παιδί εγκαταλείπει το σχολείο είναι μια απογοήτευση για τους ανθρώπους του Κέντρου.
Παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες, προσπαθούμε και επιμένουμε, μέρα με την μέρα, λίγο-λίγο, σιγά-σιγά. Για έναν τρίτο, η καθημερινή μας προσπάθεια ίσως να δίνει την εντύπωση πως επιδιώκουμε το ακατόρθωτο, μια ουτοπία. Όμως, πιστεύουμε ότι κάτι θα μείνει από την προσπάθεια μας αυτή στα παιδιά, που, αν δεν στεριώσει σ’ αυτή την γενιά, ελπίζουμε ότι τουλάχιστον θα είναι πιο θετικά για το σχολείο όταν γίνουν και αυτά με τη σειρά τους γονείς ώστε να σπρώξουν τα δικά τους παιδιά στο σχολείο. Η σημερινή μικρή αλλαγή, αύριο μπορεί να φέρει μεγάλη αλλαγή! Ξέρουμε ότι κτίζουμε με πείσμα σ’ ένα ανώμαλο έδαφος και μερικές φορές βλέπουμε όλη μας την προσπάθεια να στέκεται στον αέρα χωρίς στήριξη.
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ
Σχολική προετοιμασία και Σχολική Υποστήριξη.
Προετοιμασία μικρών παιδιών για το σχολείο. Διδάσκονται τις απαραίτητες δεξιότητες και συμπεριφορά που απαιτεί το σχολείο.
Βοηθάει τα παιδιά που παρακολουθούν σχολείο με τα μαθήματά τους.
Διδάσκεται, στα μεγαλύτερα παιδιά που δεν πάνε σχολείο, γραφή και ανάγνωση.
Προσφορά σχολικoύ υλικού στα παιδιά που γράφονται στο σχολείο (σχολικές τσάντες, τετράδια μολύβια, κασετίνες κτλ.)
Καθημερινό μεσημερινό φαγητό στα παιδιά.
Υγιεινή και καθαριότητα. Παρέχονται οι απαραίτητες διευκολύνσεις στα παιδιά: να κάνουν μπάνιο και να αλλάζουν καθαρά ρούχα. Στους χώρους του υπογείου, συγκεντρώνεται ρουχισμός, πλένονται ρούχα στο πλυντήριο στεγνώνονται στο στεγνωτήριο κτλ.
Επισκέψεις εκτός Κέντρου π.χ. επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων κτλ.
Πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης και επαγγελματικής ευαισθητοποίησης των εφήβων.
Εξυπηρέτηση και πληροφόρηση πολιτών μεσω της Κοινωνικης μας Υπηρεσιας ειδικά για θέματα που αφορούν κοινωνικές παροχές. (Η υπηρεσία εξυπηρετεί 500 οικογένειες Τσιγγάνόφωνων και Τουρκόφωνων απο την Θράκη, με θέματα προνοιακών παροχών, νομικών και γραφειοκρατικών ατασθαλιών, υγείας, κακοποίησης.)

 www.supportcenter.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...