Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010

Η αγάπη κακός σύντροφος… της μοναξιάς


Όλο και συχνότερα βλέπουμε περιστατικά τα οποία έχουν ως πρωταγωνιστές ανθρώπους που έχουν έλλειψη από αγάπη, γιατί ούτε έχουν δώσει ούτε έχουν πάρει.
Οι αυτοκτονίες που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια αναφέρονται σε  ανθρώπους που ήταν μοναχικοί, δεν έκαναν παρέες και δεν μίλαγαν εύκολα σε άνθρωπο.
Και εμείς σαν κοινωνία εύκολα αποδίδουμε τα χαρακτηριστικά αυτά της συμπεριφοράς των συγκεκριμένων ανθρώπων στην διατάραξη της ψυχικής τους ισορροπίας (ψυχολογικά προβλήματα).
Κανείς όμως δεν αναρωτήθηκε γιατί έφθασε σε αυτό το σημείο και τι ήταν εκείνο που δεν μπόρεσε να αντέξει ο εσωτερικός του κόσμος και να θεωρήσεις πως η παρουσία του σε αυτόν τον κόσμο είναι περιττή.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, σύμφωνα με έρευνες, είναι γιατί είτε σαν παιδί, είτε σαν έφηβος, είτε σαν άντρας ή γυναίκα, δεν έχει νιώσει την στοργή, την θαλπωρή και τα αισθήματα που προκαλεί η αγάπη σε όλες της τις μορφές.
Γιατί ποτέ δεν είναι είδε έναν από εμάς να του χαμογελάει και να κάθετε να το εξομολογείται τα δικά του προβλήματα πρώτα, να του ζητάει την συμβουλή του για να τον κάνει να νιώσει χρήσιμος. Και μετά να καθίσει να ακούσει και τα δικά του, να αρχίσει να τον εμπιστεύεται, να εμπιστεύεται τους ανθρώπους και να του δείξει τα καλά της συντροφιάς.
Η αγάπη σήμερα, λόγω των γρήγορων ρυθμών με τους οποίους τρέχει η ζωή ή γενικότερα των ασχολιών μας, έχει πάρει την μορφή του διαλλείματος που δεν ξεπερνά τα δέκα  λεπτά.
Και μάλιστα με ένα υλιστικό τρόπο που πολλές φορές δεν σε γεμίζει συναισθηματικά, κάτι που όλοι μας έχουμε ανάγκη για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ως άνθρωποι.
Σε αυτό βέβαια συμβάλλουν και τα πολλά πρέπει που έχει θεσπίσει η κοινωνία και τα οποία τα έβαλλε ως όρια συμπεριφοράς όχι φυσικά για να προστατεύσει την προσωπικότητα του καθενός μας.
 Ούτε φυσικά για να προστατεύσει  την αγάπη από τον ευτελισμό που την οδηγεί σιγά—σιγά μέσω των τρόπων με την οποία την προβάλλει, αλλά για να μπορέσει να αφαιρέσει από τον άνθρωπο κάθε δημιουργική διάθεση που πηγάζει από την αγάπη και να τον καταστήσει ένα ρομπότ που θα εκτελεί χωρίς να σκέφτεται και να αισθάνεται….
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...