Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010

ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΒΡΊΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ "ΑΕΡΑ"


ΠΡΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
κα. Άννα Διαμαντοπούλου
ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη
Κοινοποίηση:
- Βουλή των Ελλήνων
- Πολιτικά Κόμματα
- Συνήγορο του Πολίτη
- ΜΜΕ

Θεσσαλονίκη, 19.1.2010


ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 

Παρά της διαβεβαιώσεις της Νομαρχίας Θεσ/νίκης και τις ανακοινώσεις της στα ΜΜΕ ότι από την Τρίτη οι μετακινήσεις των μαθητών με αναπηρία στα σχολεία τους θα γίνονται κανονικά, μεγάλος αριθμός μαθητών παρέμεινε και θα παραμείνει άγνωστο για πόσο διάστημα στο σπίτι του.

Από τους φορείς που επιλαμβάνονται το έργο των μετακινήσεων ενημερωθήκαμε ότι πρόκειται για μια προσωρινή λύση και ότι σε σύσκεψη που είχαν με τον αντινομάρχη Εμπορίου κο. Τσαμασλή τους προτάθηκε να εκτελούν τα δρομολόγια για περίπου μια εβδομάδα «άτυπα και αφιλοκερδώς», έως ότου το ελεγκτικό συμβούλιο του Υπουργείου επιληφθεί του ζητήματος των ανανεώσεων των συμβάσεων μετακίνησης των μαθητών και εφ` όσον βέβαια γίνει αποδεκτός ο φάκελος που κατέθεσε μόλις χθες!!! η Νομαρχία.
Η προχειρότητα με την οποία η Νομαρχία αντιμετώπισε για άλλη μια φορά ένα τόσο σοβαρό ζήτημα είναι άνευ προηγουμένου μιας και τις ευθύνες της για άλλη μια φορά τις μετέφερε στις πλάτες τρίτων κάνοντας το δικαίωμα της εκπαίδευση αυτών των μαθητών, να εξαρτάται από την διάθεση του καθένα μεταφορέα να προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του. Πέραν αυτού του γεγονότος επιχείρησε να μετακυλήσει την ευθύνη για την ασφάλεια των μαθητών στους γονείς, οι οποίοι εκλήθησαν να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις, έτσι ώστε να είναι κατοχυρωμένοι οι μεταφορείς καθότι η εκτέλεση των δρομολογίων χωρίς τις απαραίτητες συμβάσεις τους αφήνει ακάλυπτους σε οτιδήποτε συμβεί.

Από την άλλη, η σιωπή του Υπουργείου Παιδείας πάνω στο ζήτημα αυτό, η απροθυμία του να ονομάσει τους υπεύθυνους και να αναφερθεί στους λόγους εξ` αιτίας των οποίων οδηγηθήκαμε σ` αυτήν την απερίγραπτη ταλαιπωρία αλλά και στην στέρηση του δικαιώματος των παιδιών μας να πάνε στα σχολεία τους, δεν μπορεί παρά ένοχη να χαρακτηριστεί.

΄Ενοχη βέβαια είναι και η στάση των επίσημων οργάνων του αναπηρικού κινήματος που φαίνεται ότι θεώρησαν το ζήτημα «ήσσονος» σημασίας. Βέβαια, όταν το ζήτημα απέκτησε δημοσιότητα, κάποιοι «ανέλαβαν» να μας εκπροσωπήσουν σε συσκέψεις υψηλού επιπέδου, φρόντισαν τεχνηέντως να λανσαριστούν και να προβούν σε δηλώσεις του στιλ «δώσαμε λύση στο πρόβλημα» αδιαφορώντας για την οποιαδήποτε κατοπινή εξέλιξη του ζητήματος, χωρίς ποτέ να έρθουν σε επαφή μαζί μας και να ακούσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Τέλος, η στάση των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής μόνο απογοητευτική μπορεί να χαρακτηριστεί. Γιατί όχι μόνο αλληλέγγυοι προς το πρόβλημα των μαθητών τους δεν ήταν αλλά και δεν φρόντιζαν, έστω και για προσχηματικούς λόγους, να κρύψουν τη χαρά για την παράταση των διακοπών τους. Αντιθέτως αρκετοί φρόντιζαν να διαδίδουν ότι τα σχολεία δεν λειτουργούν και δεν δεχόντουσαν τους μαθητές που κατάφερναν με οποιονδήποτε τρόπο να πάνε σε αυτά με το επιχείρημα, ότι δεν μπορεί !!! να γίνει μάθημα με 1 ή 2 μαθητές, ακυρώνοντας και απομυθοποιώντας την εξατομικευμένη παρέμβαση που υποτίθεται ότι παρέχουν τα ειδικά σχολεία. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά βάζουν αδικαιολόγητες απουσίες στους μαθητές που εξ` αντικειμένου δεν είχαν την δυνατότητα πρόσβασης στα σχολεία τους «ολοκληρώνοντας» τις υπηρεσίες που παρείχαν αυτές τις μέρες.

Τα συνθήματα του τύπου «Πρώτα ο πολίτης» ή «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς» αποδείχτηκαν για άλλη μια φορά άνευ περιεχομένου και σοβαρότητας, Αντιθέτως οι καταστάσεις που βιώνουμε ειδικά τον τελευταίο καιρό, διεκδικώντας τα αυτονόητα, μόνο σε μια σύγχρονη και πολιτισμένη χώρα δεν μπορούν να συμβαίνουν.

Ως Πολίτες και φορολογούμενοι αυτής της χώρας απαιτούμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ την οριστική και δια παντός επίλυση του προβλήματος που μας δημιουργήσατε. Δεν επιζητούμε ούτε την ευαισθησία, ούτε μια χαριστική συμπεριφορά εκ μέρους σας, αλλά την τήρηση των συνταγματικών δικαιωμάτων των παιδιών μας.

ΖΗΤΟΥΜΕ:

- την άμεση, έγγραφη δέσμευση Υπουργείου και Νομαρχίας ότι τα παιδιά μας από αύριο θα μετακινούνται κανονικά και με ασφάλεια στα σχολεία τους.
- την άμεση παρέμβαση για τον καταλογισμό ευθυνών για την κατάσταση που διαμορφώθηκε εις βάρος μας
- την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου για την διευθέτηση γραφειοκρατικών ζητημάτων όπως των απουσιών
- την άμεση σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής που θα καταγράφει τις ανάγκες των μαθητών με αναπηρία, θα ελέγχει και θα επιλαμβάνεται τις μετακινήσεις τους αλλά και άλλα ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευσή τους.
- την ρητή δέσμευση του ΥΠΕΠΘ ότι το πρόβλημα αυτό δεν θα το αντιμετωπίσουμε για άλλη μια φορά, σε λίγους μήνες, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Αν παρόλα αυτά κάποιοι εξακολουθούν να πιστεύουν και να συνεχίζουν να μας συμπεριφέρονται, εμάς και τα παιδιά μας ως πολίτες μιας άλλης κατηγορίας, εμείς δηλώνουμε έτοιμοι να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας και να κοινοποιήσουμε τις διακρίσεις που βιώνουμε στη χώρα μας ως ευρωπαίοι πολίτες εν έτη 2010.


Οι μαθητές και οι Γονείς των
Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής
Θεσσαλονίκης 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...