Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2009

"ΦΙΛΑΝΡΩΠΟΙ" ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Με αφορμή δημοσίευσης στην Ελευθεροτυπία με τίτλο «Λουκέτο» σε υπηρεσίες ζωής για ανάπηρα παιδιά ελλείψει... κονδυλίων και την πρόσφατη αναδημοσίευση στην ομάδα έχω πω τα εξής τα οποία κατέθεσα και εκεί που έπρεπε από τη θέση που βρίσκομαι:

Πολλά γράφτηκαν τον τελευταίο καιρό για τα "αδιέξοδα" των "φιλανθρωπικών" ιδρυμάτων ποτέ όμως γι` αυτά που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι άνθρωποι αναπηρία. Δεν είναι τυχαίο που στην χώρα μας ανθίζει η "φιλανθρωπία" η οποία, αν την ψάξει κανείς θα διαπιστώσει ότι χρηματοδοτείται από τους ίδιους τους αναπήρους. Δεν είναι τυχαίο που δεν υπάρχουν αυτόνομα δημόσια ειδικά σχολεία (τα περισσότερα στεγάζονται στις μονάδες αυτών των ιδρυμάτων)΄Γιατί? Πολύ απλά, γιατί έτσι ο "φιλάνθρωπος" εισπράττει από το κράτος μια μερίδα της πίτας από τον κρατικό προϋπολογισμό, πέραν από την εκμίσθωση των κτιριακών της εγκαταστάσεων για την στέγαση των δημόσιων σχολείων, τα οποία υποτίθεται «φιλοξενεί» παρουσιάζοντας έργο εκπαιδευτικό. Την μεταφορά των μαθητών στα ελάχιστα δημόσια ειδικά σχολεία που υπάρχουν τις περισσότερες φορές δεν την καλύπτει ΚΑΝΕΝΑΣ, αντιθέτως οι "φιλάνθρωποι" έχουν πάντα στη διάθεσή τους ιδιόκτητα λεωφορεία τα οποία επίσης κινούνται με τις ευγενικές χορηγίες της Πολιτείας. Για τη θεραπευτική υποστήριξη των μαθητών, πέρα του γεγονότος ότι υπάρχει προσωπικό στα δημόσια σχολεία που στεγάζονται σ` αυτά τα ιδρύματα και θα έπρεπε να παρέχεται δωρεάν, πληρώνει ο ασφαλιστικός φορέας π.χ. του ΙΚΑ ποσό πάνω 1000 ευρώ/ανά κεφαλή και ανά μήνα, ως νοσήλειο ή τροφείο στο ίδρυμα, άσχετα αν δεν γίνεται απολύτως καμιά θεραπευτική παρέμβαση στον μαθητή. Με το κύρος που δίνει η Πολιτεία σ` όλους αυτούς τους φιλάνθρωπους να γίνουν "τρανταχτά" ονόματα, ο ευαισθητοποιημένος πολίτης ή κάποιοι επιχειρηματίες για φορολογικούς λόγους κάνουν δωρεές στα φιλανθρωπικά ιδρύματα (αν ανατρέξει κάποιος στο υποθηκοφυλακείο μπορεί να δει την ακίνητη περιουσία των "φιλανθρώπων" του χώρου μας). Δεν γίνεται απολύτως κανένας έλεγχος ή αξιολόγηση από πλευράς της πολιτείας για το πώς αξιοποιούνται όλα τα παραπάνω και για ποιανού όφελος. Ο μόνος έλεγχος που ασκείται, είναι προς τα ίδια τα άτομα με αναπηρία, τόσο από τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και από τις κρατικές υπηρεσίες, τα οποία έναντι πενιχρού «βοηθήματος» με επαναξιολογήσεις εξευτελιστικές σε τακτά χρονικά διαστήματα, δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδης ανάγκες τους σαν άνθρωποι. 
Μιας και λοιπόν τα
«φιλάνθρωπα» ιδρύματα βρίσκονται σε «απελπιστικά» αδιέξοδα
ας ξυπνήσουμε όλοι εμείς που γινόμαστε μπαλάκι καθημερινά αυτών των μηχανισμών και συντεχνιών και ας αναλάβουμε οι ίδιοι οι ανάπηροι, την επιλογή της υποστήριξής μας ζητώντας από την πολιτεία την διαχείριση των χρημάτων που αντιστοιχεί σε κάθε άτομο με αναπηρία από των ίδιον μέσω των ΑΜΕΣΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ. Πιστεύω μ` αυτόν τον τρόπο και οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα άτομα με αναπηρία θα βελτιωθούν και το κόστος που επωμίζεται η πολιτεία προς αυτά θα μειωθεί και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα θα βγουν από τα «αδιέξοδά» τους. Απλά κάποιοι θα χάσουν του παχυλούς μισθούς, ενδεχόμενα την προβολή τους «κάνοντας μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα» και ίσως να χρειαστούν μια άλλη ενασχόληση για να «σπάσουν» την μονοτονία τους. 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 20.7.2009
http://www.alfavita.gr/typos/t20_7_9_0208.phpThomai Mavraki
http://www.facebook.com/group.php?gid=172583000183
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...