Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009

Η αλαζονεία, ο άνθρωπος και η αδιαφορία…


Η υπερβολική πολλές φορές και αδικαιολόγητη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στις δυνατότητες που έχουμε, μας ωθεί σε μία συμπεριφορά που δεν μας επιτρέπει να αντιληφθούμε την πραγματικότητα.
Και αυτό έχει ως άμεση συνέπεια να ζούμε σε άλλο κόσμο από αυτόν που πραγματικά υπάρχει γύρω μας και να αντιμετωπίζουμε τους διπλανούς μας σαν να είναι άνθρωποι κατώτερης φυλής…
Τα αποτελέσματα είναι εμφανή μέσα στην κοινωνία, όπου το δόγμα της αυθεντίας που κυριαρχεί πάνω μας δεν μας αφήνει να δούμε, ότι η δυστυχία που έχει βρει στέγη στο πεζοδρόμιο ή έξω από την πόρτα μας είναι αποτέλεσμα μίας τέτοιας συμπεριφοράς.
Η αίσθηση της δύναμης που πηγάζει από την εγκατάσταση της αλαζονείας ως κύριο χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μας, αποτελεί το βασικό συστατικό της επίδειξης αδιαφορίας για τον γολγοθά που περνάει ο συνάνθρωπός μας, ο γείτονας.
Για αυτό και  οδηγούμαστε στην αυτοκαταστροφή των συστατικών του χαρακτήρα του ανθρώπου, που είναι η συντροφικότητα και η στήριξη κάθε αδύνατου για να σταθεί στα πόδια του.
Η διακαής επιθυμία του να είμαστε αναγνωρίσιμοι,  όπου πηγαίνουμε να θέλουμε να μας φέρονται σαν να είμαστε κάποιοι μόνο και μόνο από την εικόνα μας, η από την φυσική παρουσία μας χωρίς να έχουμε αναπτύξει δράση, είναι ένα ακόμα στοιχείο της αλαζονείας που κρύβουμε μέσα μας.
Η απόρριψη της συνείδησης ότι έχουμε αδυναμίες  ως φυσιολογικοί άνθρωποι,  καθώς και της αμφισβήτησης του τι μπορούμε από μόνοι μας να καταφέρουμε, είναι ένα ακόμη μαντήλι που μας κλείνει τα μάτια, μπροστά στην καθημερινή πραγματικότητα που την ζούμε αλλά δεν μπορούμε να την αισθανθούμε.
Να κάνουμε δηλαδή το αυτονόητο που γίνεται μέσα από τον εθελοντισμό και τις εθελοντικές ομάδες. Να ενωθούμε και όλοι μαζί να απλώσουμε  το χέρι μας για να βοηθήσουμε τον αδύνατο… Ο ανταγωνισμός που φθείρει και την ψυχή μας και έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την συνεχή προσπάθεια του να αποκτήσουμε όλο και περισσότερα, μας στερεί την χαρά της ζωής που πηγάζει από την αγάπη και  δεν είναι τίποτα άλλο από το να προσφέρουμε βοήθεια στον γείτονά μας...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...