Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009

Η συγκλονιστική ιστορία της γυναίκας που επικοινωνεί μόνο μέσω υπολογιστή

«Θα προσπαθήσω να σας απαντήσω όσο καλύτερα μπορώ. Ως ασθενής με τη νόσο κινητικού νευρώνος, αργώ, γιατί χρησιμοποιώ μόνο το ένα χέρι σε πληκτρολόγιο οθόνης! Αλλά το χειρότερο για μένα είναι πως δεν μπορώ πια να αρθρώσω ούτε λέξη. Έχω να μιλήσω από το 2003...».

Επικοινωνεί πλέον μόνο μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Καθηλωμένη στο κρεβάτι της, έχει στα πόδια της το laptop της. Μ΄ αυτό ή το κινητό της επικοινωνεί με μηνύματα που στέλνει στον άντρα και στα τρία ανήλικα παιδιά της. Η ζωή της 49χρονης οικονομολόγου κ. Καθολικής Τσακίρη, της Κικής για...

όσους την ξέρουν πιο καλά, άλλαξε άρδην πριν από εννέα χρόνια. Τότε που εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπτώματα της σπάνιας εκφυλιστικής νόσου ΑLS.

Δυο χρόνια τώρα παραμένει κλινήρης στο σπίτι της, στην Αρχίπολη της Ρόδου. «Ζεις μέσα σε γυάλα! Βλέπεις, ακούς, μυρίζεις, αλλά δεν μπορείς να φας, ξερογλείφεσαι στα... ντολμαδάκια! Δεν μπορείς να κινηθείς, να ξυστείς, να αγκαλιάσεις τα παιδιά σου, να κάνεις έρωτα! Μόνο τηλεόραση μπορείς να δεις ή να σερφάρεις στο Ίντερνετ. Κατά τ΄ άλλα, θεςδε θες, είσαι εξαρτημένη από τρίτους. Εδώ, τριγύρω απ΄ το κρεβάτι, είναι όλη η ζωή μου...», λέει με mail της στα «ΝΕΑ».

«Κεραμίδα...»
Η ανατροπή για την οικογένεια της Καθολικής Τσακίρη αρχίζει μετά τη γέννηση του τρίτου παιδιού της, το 1999, υπό δύσκολες συνθήκες. «Λίγους μήνες αργότερα, η Κική άρχισε να μη μιλά καλά, σταδιακά να χάνει και τη φωνή της. Ώσπου πήρε έναν πίνακα ζωγραφικής, όπου τα παιδιά ζωγραφίζουν και σβήνουν, ώστε να συνεννοούμαστε, άρχισε και να μη μπορεί να περπατά. Όλο αυτό το διάστημα ψαχνόμασταν, ακούγαμε διαφορετικές διαγνώσεις, αλλά αξιόπιστη ιατρική απάντηση δεν παίρναμε...», θυμάται ο κ. Χατζηιωάννου.
ΝΕΑ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...