Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009

Τα μάτια της ψυχής σωτήρας… για την κοινωνία


Η αδυναμία  του να κατανοήσουμε και να ενεργοποιηθούμε στην προσπάθεια προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας καθενός από εμάς, έχει να κάνει με το πώς βλέπουμε τα πράγματα, την καθημερινότητα  ως μέλη ενός οργανωμένου συνόλου.
Συνήθως χρησιμοποιούμε τα μάτια της λογικής όρασης που αδιαφορεί για την κατήφεια και την δυστυχία που υπάρχει δίπλα της αλλά που αντέχει να την βλέπει και μένει ασυγκίνητη μπροστά στην οποιαδήποτε σκληρή πραγματικότητα.
Και μάλιστα όσο οι εικόνες που αντικρίζει γίνονται και ποιο σκληρές, τόσο μεγαλώνουν και οι αντοχές της, με αποτέλεσμα πολλές φορές να περνάμε δίπλα από ένα άνθρωπο που ψυχορραγεί  και απλώς να κάνουμε στην άκρη για να μην τον πατήσουμε και χωρίς να σταματήσουμε ούτε για να δούμε αν θέλει βοήθεια, συνεχίζουμε για να φθάσουμε γρήγορα στον προορισμός  μας.
Ο θάνατος πλέον έχει γίνει ένα θέαμα με το οποίο κανείς δεν συγκινείτε. Πόσες φορές σε τροχαίο ατύχημα δεν έχουμε δει ανθρώπους να είναι συγκεντρωμένοι γύρω από το αυτοκίνητο στο οποίο υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι και αντί να διευκολύνουν τους διασώστες  να κάνουν γρήγορα την δουλειά τους και να βγάλουν τους επιβάτες σώους, τους εμποδίζουν προκειμένου αυτοί να μην χάσουν το θέαμα… 
Όμως όταν μετά διαπιστώνεται ότι κάποιος έφυγε για το ταξίδι χωρίς γυρισμό και η εικόνα του άψυχου σώματος έχει φύγει από μπροστά μας, εκφράζουμε με κάθε τρόπο την λύπη μας για αυτό που έφυγε και ζητάμε να παρθούν μέτρα για να μην σκοτωθεί και πάλι άνθρωπος στους δρόμους.
Αυτή είναι η όραση της ψυχής που βλέπει πέρα από την εικόνα της πραγματικότητας και επικεντρώνεται στην ουσία, σε αυτό που κρύβεται πίσω από ότι βλέπουμε….
Αυτό λείπει σήμερα από την κοινωνίας μας για να μπορέσει να γίνει καλύτερη, για να μπορέσει να προστατέψει ουσιαστικά τα μέλη της.
Αν βλέπαμε με την ψυχή μας δεν θα αφήναμε ένα άνθρωπο με κινητικά προβλήματα ΑΜΕΑ να βασανίζεται για να μπορέσει να ανέβει με το αμαξίδιο στην πλατεία και να κάνει βόλτα.
Θα είχαμε φροντίσει από μόνοι μας να έχει πρόσβαση σε όλους τους χώρους που πηγαίνουμε και οι υπόλοιποι.
Γιατί η όραση της ψυχής βλέπει τον άνθρωπο ως άνθρωπο και όχι ως αντικείμενο.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...