Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2009

Η κοινωνία των αστέγων και των φτωχών


Είναι δεδομένο ότι με τον όρο φτωχούς εννοούμε συνήθως εκείνους που με τα χρήματα που παίρνουν δεν μπορούν να ζήσουν.
Το γεγονός αυτό έχει δύο παράγοντες που συμβάλλουν, ώστε ως κοινωνία να δούμε μία ομάδα ανθρώπων όχι με την πραγματική διάσταση της κατάστασής της,  αλλά με την λιγότερο οδυνηρή όψη της…
Γιατί ναι μεν μπορεί  όντως να εντάσσονται και αυτοί στην κοινωνία των φτωχών  αλλά όμως επειδή σε αριθμό είναι περισσότεροι, δεν μας  αφήνουν να φτάσουμε στον πάτο του βαρελιού… και να αρχίσουμε από εκεί την ανοικοδόμηση της κοινωνίας μας για να μειώσουμε την δυστυχία…
Δεν είναι λίγες οι φορές που στο δρόμο μας βλέπουμε ανθρώπους να κοιμόνται στον δρόμο με μία κουβέρτα που έχουν πάρει από τα σκουπίδια, μία εικόνα που στις μεγάλες πόλεις επαναλαμβάνεται τακτικά.
Η σημασία που δίνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους είναι μερικές κουβέντες που εκφράζουν συναισθήματα συμπάθειας προς αυτούς και τίποτα άλλο.
Άνθρωποι που δεν είναι πουθενά καταγεγραμμένοι άνθρωποι χωρίς στον ήλιο μοίρα που τους αγνοούμε και αδιαφορούμε για αυτούς.
Άνθρωποι που ζουν με αυτά που εμείς οι «φτωχοί» πετάμε στα σκουπίδια, άνθρωποι που το πρόσωπό τους είναι σκαμμένο από τον ήλιο και το κρύο αφού ζουν πάντα στους δρόμους.
Για αυτή την κοινωνία των αστέγων και των φτωχών, η κοινωνία των σύγχρονων "πολιτισμένων… ανθρώπων" δεν έχει κάνει τίποτα. Τους αφήνει έρμαιο των διαθέσεων των ευκαιριών που ποτέ δεν πήραν στην ζωή. Τους αφήνει να πεθαίνουν σιγά—σιγά με τον ποιο  οδυνηρό τρόπο. Mπροστά στα μάτια όλων μας και εμείς στεκόμαστε απλοί θεατές στην κατάσταση αυτή.
Η ανάπτυξη δράσης για την βελτίωση των  συνθηκών αυτών των ανθρώπων πρέπει να αποτελέσει ένα από τους βασικούς στόχους των τοπικών κοινωνιών, γιατί με αυτό τον τρόπο θα δώσουν και ένα γερό χτύπημα στην μικροεγκληματικότητα που αναγκάζονται πολλές φορές να καταφεύγουν για να μην πεθάνουν από την πείνα.
Στην Ελλάδα του 2009, στον κόσμο του 21 αιώνα υπάρχουν δυστυχώς άνθρωποι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη που έλλειψη φαγητού τους οδηγεί στον θάνατο.
Ας ανοίξουμε την αγκαλιά μας να τους βάλουμε και αυτούς μέσα..ας κάνουμε το πρώτο βήμα από αυτόν που στην πόλη μας έχουμε… ας τους δώσουμε την δυνατότητα να χαμογελάσουν και αυτοί…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...